Menü

Menü

  info@superfoodfactory.hu   +36203889712

Blog

Ez a jeges maccsaa legtökéletesebb választás a forró nyári napokra. Egyszerre hűsít és oltja a szomjad. A méz és a citrom ízlés szerint adagolható és változtatható, attól függően mennyire szeretnénk édesen fogyasztani.

  • Hozzávalók:
    - 5 tk. méz
    - 1 ek. citromlé, egy kevés citromhéj
    - 500 ml 80°C-os víz
    - 1 1/2 tk. Gatamo Matcha tea por
    - jégkocka
     
  • Elkészítés:
  1. Tegyük egy kancsóba a mézet, citromlevet és a citromhéjat, majd öntsük fel a forró víz felével
  2. Tegyük a Matcha port egy külön tálba, és öntsünk rá egy keveset a maradék vízből.
    Verjük fel a Matcha port W alakban, amíg híg pépet nem kapunk, majd öntsük hozzá a maradék forró vizet, és addig keverjük amíg hab nem képződik a tetején.
    Fontos, hogy a Matcha port alaposan és csomómentesen elkeverjük.
  3. Felszolgálás előtt a maccsakeveréket öntsük a kancsóba és keverjük meg.

    Tálaljuk üvegpoharakban jégkockával. Dekorációként használjuk citromkarikát.

 

 


Ebben a csodálatos italban egyszerre keveredik az illatos zsálya és az édes füge, így repítve minket az olasz konyha világába. A zsályával finoman bánjunk intenzív íze miatt.

  • Hozzávalók:
    - 2 füge (lehet friss és szárított is) felnegyedelve
    - 2 friss vagy 1/4 teáskanál szárított zsályalevél
    - 100 ml forrásban lévő víz, 400 ml 85°C-os víz
    - 2 ek. Gatamo Oolong tea
    - speciális eszköz: törőfa/mozsártörő
     
  • Elkészítés:
  1. Osszuk el a fügét illetve a zsályát egyenlően a két pohárban.
    Ezután zúzzuk össze a törőfa segítségével a poharakban a zsályát illetve fügét. Az összezúzás után, öntsük fel a poharakat a forrásban lévő vízzel, és hagyjuk őket kihűlni.
  2. Egy teáskannába szórjuk a tealeveleket, és ehhez hozzáöntjük a 85°C-os vizet, majd hagyjuk ázni 2 percig.
    Az áztatás után leszűrjük, és hozzá keverjük a poharkaban lévő fügés forrázathoz a teát.
  3. Hagyjuk kihűlni, majd felszolgálás előtt keverjük meg az italt és adjunk hozzá jégkockát.

A hideg áztatás következtében lassabban engedik ki az ízanyagokat a tealevelek, így sokkal édesebbé téve az ellkészült italt.

  • Hozzávalók (2 főre):
    - 14 szem magozott, felvágott szőlő
    - 3 tk. Gatamo English Breakfast tea
    - speciális eszköz - törőfa

 

  • Elkészítés:
     

Egy tálban alaposan zúzzuk össze a szőlő felét egy törőfával. A másik felét őrizzük meg későbbre. Az összezúzott szőlőt tegyük egy zárható üvegbe. Fontos, hogy az üveg jól zárható legyen, hiszen nem akarjuk, hogy "kiszökjenek" a teából az aromák.


Ebbe tegyük bele a tea füvet és öntsük fel 500 ml hideg vízzel. A tökéletes tea elérése érdekében használjunk ásványvizet, a tisztasága és megfelelő PH értéke miatt.

Ezután hagyjuk állni a hűtőben körülbelül 8 órán keresztül. Érdemes egy éjszakára bent hagyni, így nem fogunk a hűtő előtt türelmetlenkedni. A cold brew (hideg áztatás) során az ízanyagok lassabban engednek ki a tealevelekből, így sokkal ízesebbé téve az italt.

Miután kivettük a hűtőből szűrjük le a teafüvet és a zúzott a szőlőt.

Felszolgálás előtt tegyük a maradék felvágott szőlőt egy pár kocka jéggel üveg poharakba, majd arra öntsük rá az elkészült italt.

 

Ízlés szerint lehet még az italt édesíteni cukorsziruppal, vagy ízesíteni egy kevés citromlével.

 

 


A mára elterjedt, boba(tea)ként ismert ital Tajvanra nyúlik vissza. Nevét a benne található tápiókagyöngyökről kapta.
Két alapvető változata van: a gyümölccsel ízesített és a tejes (néhány üzlet gyümölcsös-tejes teákat is készít).
Ha sikerült amelett döntenünk, hogy tejjel vagy gyümölcs ízesítéssel szeretnénk inni a teánkat, nagyon sokoldalúan készíthetjük el magunknak a teá(ka)t saját ízlésünk szerint.

Tea elkészítésénél ki kell választanunk a hőmérsékletet, az alap teát (fekete,zöld,fehér,oolong,stb.), ízesítés és/vagy tej, és a topping (tápiókagyöngy, gyümölcs buborék, gyümölcs zselé).

 

A buborék tea "lelke" - tápiókagyöngy és a hagyományos táró-buboréktea elkészítése

  • Hozzávalók: fekete tápióka gyöngy (150g - 4 adag), 225g porcukor, 200g tárógyökér, méz/cukor (édesítéshez) + botmixer
  1. 2 liter forrásban lévő vízbe tesszük a tápiókagyöngyöket, forraljuk őket amíg fel nem úsznak a víz tetejére, ezután közepes lángon, lefedve főzzük még 5 percig
  2. Az elkészült tápióka gyöngyöket, hogy megelőzzük az összetapadástól, rakjuk hideg vízbe egy szűrőkanál segítségével
    240 ml vízet forraljunk a porcukorral 2 percig, majd ebbe áztassuk bele a tápiókagyöngyöket
  3. Az alaphoz  főzzük meg a tárógyökeret vízben 20 percig, amíg megpuhul. A megfőtt tárógyökeret turmixoljuk le vízzel/tejjel, amíg iható sűrűségű italt nem kapunk.
  4. Ezek után kedvünkre ízesíthetjük mézzel vagy cukorral
  5. Tálalásnál helyezzünk a tápióka gyöngyökből a pohár aljába, majd erre öntsük a "táróitalt".

Gyümölcs buborék elkészítése

  • Hozzávalók: 6g nátrium-alginát-por, 10g kalcium-klorid-por, gyümölcslevek vagy (gyógy)teák az alginát ízesítéséhez
  1. Egy tálban 650ml vízhez addjuk hozzá a nátrium-alginátot, majd keverjük 5-10 percig. Öntsük ezt a folyadékot egy 2 literes főző edénybe, és forraljuk fel. Hagyjuk kihűlni abban a tálban amiben összekevertük.
  2. Egy másik tálban keverjünk össze 2 rész gyümölcslevet/teát 3 rész lehűtött alginátoldattal.
  3. Egy másik mélyebb edényben 2 liter vízben oldjuk fel a kalcium-kloridot (színtelen folyadékot kapunk).
    Ebbe a tálba csepegtessünk egy fecskendő vagy egy kisebb pipetta segítségével az alginátos, gyümölcsös oldatunkból.
  4. Szűrőkanál segítségével tegyünk a pohárba a golyócskákból. Ajánlott minél előbb elfogyasztani, mivel a golyócskák néhány óra alatt megkeményednek.

 

Egyéb buborék tea receptek, "komibinációk" (a toppingot ízlés szerint vátoztathatjuk):

  • Gatamo English Breakfast tea, mangószirup (ajánlott: tápióka boba)
  • Ananászdarabok, kókuszvíz (ajánlott: ananászleves pukkanós boba)
  • Gatamo Creamy Chai (hamarosan érkezik) (ajánlott: csokis-tejes pukkanós boba)
  • Kakaópor mandulatejjel (ajánlott: tápióka boba)
  • Or Tea Merry Peppermint tea, méz (ajánlott: limonádés pukkanós boba)
  • Or Tea White Peony tea, édesített rizstej (ajánlott: körteleves pukkanós boba)
  • Or Tea Bee Calm tea, narancsszirup, ananászszirup, méz (ajánlott: kókusztejes boba)
  • Gatamo Oolong tea, barackszirup és/vagy barackleves pukkanós boba
  • Gatamo Jasmine Green tea, eperszirup (ajánlott: tápióka és/vagy eperleves pukkanós boba)
  • Gatamo Berry Dream tea, mentalevéllel és/vagy sziruppal (ajánlott: limonádéval töltött pukkanós boba)

Ha neked is unalmas már a hagyományos forró víz+tea (esetlegesen cukor,citrom,tej) akkor meríts ötletet a következő receptjeinkből.


A fekete tea a legismertebb a nyugati világban. A teával való ismerkedés a filtereknél és népszerű keverékeknél (pl.: English Breakfast) kezdődik. Emiatt ugyanazt az ízélmémnyt várjuk minden fekete teától, pedig sok sok különböző karakterű és aromájú változata létezik. Ezt a teljes erjesztésű (jelentős mértékű katecinoxidáció) teát számos helyen készítenek, többek között Kenyában, Indiában, Kínában és Srí Lankán. A tea nagy részét filteres teaként értékesítik általában. Ebben az esetben gyakran keverik össze a teatípusokat. A koreaiak, japánok, kínaiak és bengáliak az elkészült ital színe után, a fekete teát "vörös teának" nevezik. Az erjesztés következtében a fekete teák, aromában gazdagok lesznek, ezáltal lesznek intenzív, malátás, testes ízűek és frissítőek.

  • India
  1. Assam
    - az asszámi tea általában tenger közelében nő
    - jellegzetessége a testességében, malátás ízvilágában, erős és élénk színében rejlik
    - az asszámi teát/asszámi taratalmú teát leginkább "reggeliző" teaként árulják
  2. Darjeeling
    - Ny-Bengál állam egyik városa
    - jelentése szószerinti fordításban: "a hely, ahol villámlik"
    - 3 változata létezik:
         első szedés - március közepén, a tavaszi esőzések után, világos színű, lágy aromájú
         második szedés- júniusban,  borostyános színű, enyhén muskotályos mellékízű
         őszi szedés - ősszel, az esős évszak után, enyhébb - kevésbé fűszeres ízű
  3. Sikkim
    - a Sikkim terület a csodálatos Himalája közepette található
    - 1000-2000 méterre a tengerszint felett
    - kézzel szedik, hogy megőrízzék a lágy, virágos, aranysárga ízt
    - első szedés - tavasszal - a kifinomult arany ital enyhén virágos izű édes utóízzel
    - második szedés - karakteres, robosztus, mámorító mégis könnyed és sima
    - harmadik szedés vagy monszun szedés - testes csésze tea, érett ízzel
    - végső szedés vagy őszi szedés - enyhén fűszeres teljes ízvilág, borostyán színe tökéletes lezárása a teák idejének
  4. Munnar
    - Egy testes, aranysárga likőrt képez főzésnél, mely frissítően élénk egy lehelletnyi gyümölccsel. Közepes tónusú illata a malátás kekszhez hasonlít.
  5. Kangra
    - Egyedi színű és ízű. Az egyedi karakterjegyeket a különleges földrajzi elhelyezkedésnek köszönheti.
  6. Nilgiri
    - A Nilgiri teát általában egy sötét, intenzív aromájú, illatos és ízes italnak írják le, amely a Nyugati-Ghátok déli részén terem. Tamilnáduban, a Nilgiris kerület hegységében termesztik.
    - Ismertető jelei közé tartozik, hogy nagyon aromás,közepes testességű egy sima,érett ízvilággal és egy enyhe édeskés (mármár gyümöolcsre emlékeztető) utóízzel. Nilgiriből készülnek a világ legfinomabb jegestái is; nem keserűek, nem felhősödnek be, és megmutatkozik a természetes édes ízjegy. 
    - Intenzív íze miatt tökéletes a teablendekhez

 

  • Srí Lanka
  1. Ceylon
    - "egy ajándék a világnak"
    - a július-szeptember közötti időszakban szüretelt teák a legjobb minőségűek
    - a kész Wuwo tea narancssárgás-vöröses, a tea gyűrűje aranyozottan fénylik (akárcsak egy korona)
      a kész Tingbula tea élénk vörös, frissítő ízű, enyhe virágos aromával
      a kész Nuwara Eliya tea világosabb színű, ízű és aromájú mint az előző kettő

 

  • Kína
  1. Keemun
    - kizárólag az Anhuj tartománybeli Qimen megyében termesztik
    - nevét a közelben található városról kapta
    - a terület a Sárga-hegy és a Jangce között helyezkedik el
    - számos változata ismert
    - virág jegyeit a magas tartalmú geraniolnak köszönheti
  2. Congou
    - a 19.században Amerikában és Európában elnevezett import tea
    - az akkori English Breakfast tea alapja
    - a szó ugyanolyan eredetű mint a "kung fu" szó
    - vékonyra és szorosra tekerték, a levél eltörése nélkül
  3. Lapsang souchong
    - néha "füstölt teának" hívják
    - különbözik a többi fekete teától, hiszen fenyőn füstölik
    - a hegyes Wuyi tartományból származik
    - a "souchong" a nagyobb, druvább levelekre utal, melyek az alsóbb ágakon találhatóak meg
    - Bohea teacsaládhoz tartozik (nem Oolong Dianhong )
  4. Dianhong
    - másnéven: Yunnan (vörös/fekete) tea - Yunnan régióból
    - megkülönböztető jele: levél bimbók, illetve "arany hegyük" a szárított teában
  5. Yingdehong
    - Yingde, Guangdong tartományból
    - gyakran hasonlít az Oolongra- kakaószerű az aromája,és a legtöbb kínai fekete teához hasonlóan édeskés az utóíze
  6. Jiu Qu Hong Mei (Vörös Szilva)
    - másnéven: Long Jing (Dragon Well) Fekete Tea
    - nevét az elkészült ital színéről kapta
    - legjobb szüretelési időszak a kínai Qing Ming fesztivál előtt van - általában 1 bimbót és 1-2 levelet szednek le
    - közepes borostyán színű, tiszta, édesen gyümölcsös ital
 
  • Taiwan
  1. Sun Moon Lake
    - Nantou megyében termesztik, a hegyek között, állandó hőmérsékleten, magas páratartalom mellett
    - a levelek aranyosan vöröse-barnák, szélesek, nyújtottak és enyhén csavartak
    - édes, enyhén mentolos ízű, ezáltal fogyasztása frissítő hatású
     
  • Korea
  1. Jaekseol (másnéven: madárnyelv)
    - Hadon megyében, Dél-Gyeongsang tartományban termesztik
    -aranyos-vörös színű, tiszta és édes ízzel

 

  • Nepál
  1. Nepali
    - különböznek mind megjelenésben, aromában és ízben is a többi fekete teától
    - 2 típus: ortodox, Crush-Tear-Curl (Zúzás-Tépés-Tekerés)
              ZTT: Assam tea egyik feldolgozási módja, alacsony, meleg és párás helyen termesztik, leginkább belföldi fogyasztásra, szüretelése hasonlít az orthodoxéhoz-ám ízben nem különböznek annyira
              Ortodox: géppel vagy kézzel tekerik a tealeveleket, 500-1000 méterrel a tengerszint magassága felett, 4 szüretelés szerint csoportosítják:
                      Első szedés: március 4.hetétől április végéig tart, a levelek lágyak, a kész ital halvány sárgás-zöld színű, könnyed ízű , drágább a többinél mivel különlegesebb, és a kereslete meghaladja a kínálatot
                      Másdoik szedés:: május második hetétől július utolsó hetéig tart. A második szedésre a levelek megerősödnek, az első szedéssel ellentétben, itt már megmutatkoznak a tea fő karakterességei. Szakértők szerint a második szedésből készülnek a legkíválóbb teák.
                      Monszun szedés:  másnevén "esős tea".Közvetlen a második szedés után keződik és tart egészen szeptember végéig. A monszun tea, a folyamatos esőzések miatt, intenzív, sötét és testes teát eredményez.
                      Őszi szedés: Általában októberben kezdődik és november végéig tart. Ez a szedés a tökéletes kombinációja a pézsmás ízvilágnak, savanykás aromáknak  és a borostyános színnek.

 

  • Törökország
  1. Rize
    - A Rize tartományban termesztik, a Fekete-tenger keleti partján,ahol enyhe az éghajlat sok csapadékkal és termékeny földdel. a főzése során mahagóni tealikőrt kapunk. Otthoni fogyasztás mellett fogyszthatjuk török kávézókban egy çaycı (tea-pincér) segítségével kicsi, keskeny üveg pohárból. Fogysztható erősen ("demli" sötét) vagy gyengén ("açık" világos). Hagyományosan répacukor kristállyal (toz şeker) vagy néhány kockacukorral (kesme şeker).

 

 

 

 

 


A zöld (nem fermentált) tea hasonlít a legjobban a frissen leszüretelt tealevélre. Egy apró hajtás, amely bőségesen tartalmaz a gyökéren keresztül érkező tápanyagokat és olajokat.  A zöld tea legfőbb, egyedi tulajdonsága a frissességében, és múlékony természetében rejlik. (Ne feledjük összesen 6-8 hónapig tárolható a zöld tea, utána elveszíti aromáját). Színét a szárítás során nyeri, ezzel megelőzve az oxidáció lehetőségét.
A legkiválóbb kínai zöld teákat, úgynevezett csinming előtti (április elejélre eső, "tavaszi ünnep előtti") jelzővel illetik.
A zöld tea különböző alakban is megjelenhet legyen az - lapos, finoman csavart, gombóccá gyúrt, csigaszerűen felpöndörödött, vagy akár tű alakú.

A zöld tea fajtái a termelői országonként változik.

 

  • Kína:
  1. Long Jing ("sárkány kút") - ez az egyik leghíresebb és legjobb minőségű tea
    - a többi zöld teával ellentétben ez a tea fermentálatlan
    - a jobb minőségű longjing többször is forrázható
    - Ezen belül még különböző teákat felsorolhatunk: pl: Anji Bai Cha, Zhu Ye Qing
  2. Gunpowder
    - a sodrás következtében tea golyók képződnek, ami által kevésbé lesznek érzékenyek a fizikai hatásokra, ezáltal tovább megőrzik a tea frissességét
      (vásárlásnál keressük a minél fényesebb golyókat, ami a frissebb teák jellemzője)
    - Ennek a teának is több változatát ismerjük: pl: Ceylon, Formosa, Pingshui
    - Számos más teát is hasonló módon sodornak össze, ezek nem összekeverendők

 

  • Japán:
  1. Matcha - a teacserjéket a szüeretelés előtt 1 hónappal lefedik, így az árnyékban lassabban nőnek, és magasabb lesz a thenin-tartalmuk. Mindemellett a növények elkezdenek nagyobb mennyiségben klorofilt adagolni a levelekbe, így adva nekik egy sötétzöld színt
    - aratásnál leszedik a leveleket óvatosan, majd gőzölés, szárítás, szitálás után a leveleket gránitmalomkövek között porrá őrlik
  2. Sencha ("gőzölt tea") - leggyakrabban fogyasztott tea Japánban
    - szüreti időtől függőeen különböző minőségben készülhet el - minél korábbi a szüret annál magasabb minőségű a tea
    - fukamusicsa (erős gőzölt sencha), hódzsicsa (pirított sencha), kabuszecsa (félárnyék alatt növő sencha),
  3. Bancha  ("közönséges tea") - senchahoz hasonló, csak idősebb levelekből
  4. Gjokuro ("nemes harmatcsepp") - árnyékos, fű illatú tea magas koffeintartalommal
  5. Egyéb teák: aracha (nyers zöld tea), funmacucha (instant őrölt tea), gabalong (magas gamma-aminosav tartalmú tea), kamairicha (sült tea), konacha, mecha,  sincha, tamarjokucha, tencha, genmaicha (zöld tea pörkölt rizsszemekkel)

A világ összes teája ugyanahhoz a fajhoz tartozó növényből készül. Mindegyik teát különböző módon, különböző eljárással készítenek el. Az egyedi ízüket és erősségüket is ebből adódóan nyerik el. A teáknak 6 fő típusa van, a következőkben ezeket mutatjuk be.


  • Szálas tea

A szálas tea elkészítése jóval körülményesebb, de a végeredmény megér minden erőfeszítést.

  1. Kényelem
    A különleges, erre a célra gyártott eszközök segítségével a leveles tea elkészítését is leegyszerűsíthetjük. Ilyenek például a szűrőbetétes teáskannák.
  2. Frissesség és minőség
    Az egész tealevél kevésbé sérülékeny, mint a filterekben található morzsalék, így az tovább marad friss.
  3. Íz
    A szálas tea egész, valamint nagyobb levéldarabokat tartalmaz, megőrizve így az összetett, maradéktalan ízélményt adó, aromás olajokat. Bizonyos ízeket, már a tea aromájából azonosítani tudunk. Forrázásnál győződjünk meg róla, hogy a tealeveleknek van elég helyük kigöngyölődni, így nyújtva teljes ízélményt.
  4. Ár
    Egy hiedelem, hogy a szálas tea drága. Egy csésze teához, csupán kevés szálas tea szükséges. Egyes teákat, mint például az oolongot, pedig többször is le lehet forrázni.
  5. Környezetvédelem
    A szálas tea, mivel könnyen lebomlik a talajban, ezért nagyszerűen komposztálható.
  6. Áztatás
    A szálas tea erejét nem egyszerre adja ki magából, hanem szép lassan engedi ki az ízanyagokat, így a későbbi áztatásokhoz is marad benne aroma.

 

  • Filteres tea

A teafiltert egy véletlennek lehet köszönni, ugyanis Thomas Sullivan New York-i teakereskedő selyemzacskókban küldte teamintáit a teakereskedőknek. A vevők ahelyett, hogy kivették volna a zacskókból a teát, a selyem táskával együtt forrázták le. A megelégedett vásárlók a későbbiekben is ilyen módon kérték teáikat.
Ma már minden formában találhatunk filtereket; szögletes, kerek és piramis. A piramisfilterben található üres térnek köszönhetően a tealevelek könnyebben ki tudnak göngyölődni, mint a kerek vagy a négyszögletes tasakban, így nyújtva intenzívebb aromát.

  1. Kényelem
    A teafilter használata kényelmes és egyszerű, hiszen nem igényel külön szűrős eszközt, illetve teánkat előre kimérve kapjuk
  2. Frissesség és minőség
    A filtereket legtöbbször alacsony minőségű porrá tört fekete teával töltik meg. A megnövelt felszín miatt gyorsabban oldódik ki az ízanyag a teából, viszont minősége is gyorsabban romlik ezáltal
  3. Íz
    A feldolgozás során az őrölt tealevelek rohamosan veszítenek aromájukból, esszenciális olajaikból. Ezáltal kevésbé komplex a filteres teák íze, a szálas teákéhoz hasonlítva. Áztatáskor több tannin szabadul fel a teából, így adva a teának egy kesernyés utóízt.
  4. Ár
    Egy doboz filteres tea ára alapjában véve olcsó. A szálas teához hasonlítva árban közelítenek, különösen ha figyelembe vesszük, hogy egyes tealeveleket többször is leforrázhatunk. A filteres teák lejárati ideje jóval rövidebb a szálas teáénál.
  5. Környezetvédelem
    Bizonyos teafilterek lebomló anyagokból készülnek, többségük azonban apró műanyag darabokat tartalmaz, amelyek évekig megmaradnak a komposztban. Filteres tea választásnál érdemes polipropilén-mentes teafiltert választani.
  6. Áztatás
    A teafiltert teáskanna nélkül is könnyű áztatni, ám a szűk hely miatt a teaszemcsék nem tudnak szabadon kibomlani és kavarogni

 

Gatamo és Or Tea teáink különlegessége, hogy filtereinkben is ugyanaz a prémium minőségű szálas tea található meg, mint a fémdobozainkban,így nyújtva a teázás legkíválóbb élményét.


Ezeket a fő kritémiumokat kell figyelembe vennünk teáskanna vásárlásnál:

  • Anyag: Öntöttvas, agyag vagy kerámia? Először is azt kell eldöntenünk milyen teát szeretnénk inni. A kerámia és a zománcozott önöttvas teáskanna sokféle teához megfelelő választás. A agyag kannák ideálisak fekete, Pu er és wulong teákhoz, mivel porózusságuk miatt "emlékeznek" a teára, és felerősítik a tea aromáját.
  • Méret: Ne használjunk túl nagy teáskannát. Néhány érzékenyebb teához elegendő kis mennyiségű víz is, hogy a megfelelő mennyiségű aromát engedjék ki. Egy kínai mondás szerint, minél kisebb a teáskanna, annál finomabb a tea.
  • Forma: Hogy fokozzuk a teázás élményét, válasszunk olyan teáskannát ami megfelelően illik a kezünkbe. Különböző méretű és formájú fülek léteznek, így mindig emeljük meg a teáskannát vásárlás előtt, hogy meggyőzödjünk róla, hogy a fogása töltés közben is kényelmes lesz.
  • Minőség: Egy jó teáskanna szépen öregedik meg. Vigyázzunk az olcsó teáskannákkal, főképp öntöttvas- és agyag alapanyagúakkal, mivel ezek hamar elromolhatnak.

Az üveg teáskanna ugyanolyan pozitív előnyöket nyúlt sokoldalúság terén, mint a kerámia teáskannák. A sima felületük lehetővé teszi, hogy anélkül készítsünk el bármilyen teát, hogy annak megváltozna az íze. Ráadásul megcsodálhatjuk ahogy a tealevelek kibontakoznak és táncolnak az üvegben. A legtöbb ilyen üveg teáskanna áztatóval előre el van látva, amit filteres tea elkészítésénél eltávolítanak.


Az eredetileg vízforralóként használt zománcozott öntöttvas teáskanna tökéletes számos fajta tea főzésére. A zománc miatt könnyű a tisztítása, és megakadályozza, hogy a tea közvetlen érintkezzen az öntöttvassal. Ugyanakkor ez a teáskanna nem ajánlott a nagyon finom teákhoz.


Rengeteg féle fém teáskanna létezik, melyek mind más és más minőségűek. Az Észak-Afrikai teáskannák tökéletesek menta tea készítésére. Sajnos adhatnak a teának egy minimális fémes ízt, ezért nem ajánlott finom teák készítésére. A rozsdamentes acél a legalkalmassabb fém teáskanna.


A kerámiát régóta elismerik a minősége és a finomsága miatt. A zománcnak köszönhetően minden teacsaládhoz ideálisan illik. Különösen ajánlott az érzékeny és törékeny teákhoz, mint a fehér tea, vagy a kínai zöld teák.


A japán kyusu teáskannákat megkülönbözteti az üreges oldalsó fogantyú, ami egyrészt segíti a kancsó használatát, másrészt egy ergonómikus dizájnt biztosít. Könnyű és elegáns. Gyakran égethető homokkőből készítik, így az még jobban kihangsúlyozza a finom japán zöld teák ízét. Néhányat üvegből, vagy porcelánból készítenek el. Hagyományosan a japán fazekasak porcelánból készítették teáskannáikat, és csak a 19.században kezdtek el homokkövet használni. Ugyanekkor jelent meg az üreges fogantyú.
Általában a kyusu teáskannákat egy nagyon finom hálóvaé együtt használják, hogy az apróra vágott zöld tea levelek a kannában maradjanak. A kézzel készített teáskannáknak gyakran a szűrőjük is agyagból készül, míg az iparilag készített teáskannák esetében ez a szűrő rozsdamentes acélból készül.
Különböző méretű kyusu kannák léteznek. A nagyobbakat a hagyományos áztatásnál, míg a kisebbeket egy úgy nevezett 'senchado' kóstolásnál alkalmazzák.


  •  Yixing teáskanna

Három féle Yixing agyagot különböztetünk meg: lila, vörös, és sárga. A Yixing teáskanna jellegzetessége az anyagának mikroporózus tulajdonságában rejlik. Ennek köszönhetően megőrzi a benne elkészített tea jellegzetességeit. Amikor forró a kanna, a belső falai magukba szívják a tea tanninjait, majd ezeket felépíti a tökéletes lefőzéseknél. Így kapja meg a memória teáskanna az elnevezését. Minél többször használják, annál jobban fedi fel a benne áztatott tea gazdag aromáit.
A három-szintes szabály: a kiöntő vége, illetve a kanna fülének teteje egy szintben kell legyen a teáskanna szájával. Ezáltal a fedő a lehető legszorosabban illik a kannára, tökéletesen egyszintben maradva a kanna fülével és kiöntőjével.
A pecsét ("aláírás") általában a kanna vagy annak fedele alján található.