Menü

Menü

  info@superfoodfactory.hu   +36203889712

Blog

A mára elterjedt, boba(tea)ként ismert ital Tajvanra nyúlik vissza. Nevét a benne található tápiókagyöngyökről kapta.
Két alapvető változata van: a gyümölccsel ízesített és a tejes (néhány üzlet gyümölcsös-tejes teákat is készít).
Ha sikerült amelett döntenünk, hogy tejjel vagy gyümölcs ízesítéssel szeretnénk inni a teánkat, nagyon sokoldalúan készíthetjük el magunknak a teá(ka)t saját ízlésünk szerint.

Tea elkészítésénél ki kell választanunk a hőmérsékletet, az alap teát (fekete,zöld,fehér,oolong,stb.), ízesítés és/vagy tej, és a topping (tápiókagyöngy, gyümölcs buborék, gyümölcs zselé).

 

A buborék tea "lelke" - tápiókagyöngy és a hagyományos táró-buboréktea elkészítése

  • Hozzávalók: fekete tápióka gyöngy (150g - 4 adag), 225g porcukor, 200g tárógyökér, méz/cukor (édesítéshez) + botmixer
  1. 2 liter forrásban lévő vízbe tesszük a tápiókagyöngyöket, forraljuk őket amíg fel nem úsznak a víz tetejére, ezután közepes lángon, lefedve főzzük még 5 percig
  2. Az elkészült tápióka gyöngyöket, hogy megelőzzük az összetapadástól, rakjuk hideg vízbe egy szűrőkanál segítségével
    240 ml vízet forraljunk a porcukorral 2 percig, majd ebbe áztassuk bele a tápiókagyöngyöket
  3. Az alaphoz  főzzük meg a tárógyökeret vízben 20 percig, amíg megpuhul. A megfőtt tárógyökeret turmixoljuk le vízzel/tejjel, amíg iható sűrűségű italt nem kapunk.
  4. Ezek után kedvünkre ízesíthetjük mézzel vagy cukorral
  5. Tálalásnál helyezzünk a tápióka gyöngyökből a pohár aljába, majd erre öntsük a "táróitalt".

Gyümölcs buborék elkészítése

  • Hozzávalók: 6g nátrium-alginát-por, 10g kalcium-klorid-por, gyümölcslevek vagy (gyógy)teák az alginát ízesítéséhez
  1. Egy tálban 650ml vízhez addjuk hozzá a nátrium-alginátot, majd keverjük 5-10 percig. Öntsük ezt a folyadékot egy 2 literes főző edénybe, és forraljuk fel. Hagyjuk kihűlni abban a tálban amiben összekevertük.
  2. Egy másik tálban keverjünk össze 2 rész gyümölcslevet/teát 3 rész lehűtött alginátoldattal.
  3. Egy másik mélyebb edényben 2 liter vízben oldjuk fel a kalcium-kloridot (színtelen folyadékot kapunk).
    Ebbe a tálba csepegtessünk egy fecskendő vagy egy kisebb pipetta segítségével az alginátos, gyümölcsös oldatunkból.
  4. Szűrőkanál segítségével tegyünk a pohárba a golyócskákból. Ajánlott minél előbb elfogyasztani, mivel a golyócskák néhány óra alatt megkeményednek.

 

Egyéb buborék tea receptek, "komibinációk" (a toppingot ízlés szerint vátoztathatjuk):

  • Gatamo English Breakfast tea, mangószirup (ajánlott: tápióka boba)
  • Ananászdarabok, kókuszvíz (ajánlott: ananászleves pukkanós boba)
  • Gatamo Creamy Chai (hamarosan érkezik) (ajánlott: csokis-tejes pukkanós boba)
  • Kakaópor mandulatejjel (ajánlott: tápióka boba)
  • Or Tea Merry Peppermint tea, méz (ajánlott: limonádés pukkanós boba)
  • Or Tea White Peony tea, édesített rizstej (ajánlott: körteleves pukkanós boba)
  • Or Tea Bee Calm tea, narancsszirup, ananászszirup, méz (ajánlott: kókusztejes boba)
  • Gatamo Oolong tea, barackszirup és/vagy barackleves pukkanós boba
  • Gatamo Jasmine Green tea, eperszirup (ajánlott: tápióka és/vagy eperleves pukkanós boba)
  • Gatamo Berry Dream tea, mentalevéllel és/vagy sziruppal (ajánlott: limonádéval töltött pukkanós boba)