Menü

Menü

  info@superfoodfactory.hu   +36203889712

Blog

A fekete tea a legismertebb a nyugati világban. A teával való ismerkedés a filtereknél és népszerű keverékeknél (pl.: English Breakfast) kezdődik. Emiatt ugyanazt az ízélmémnyt várjuk minden fekete teától, pedig sok sok különböző karakterű és aromájú változata létezik. Ezt a teljes erjesztésű (jelentős mértékű katecinoxidáció) teát számos helyen készítenek, többek között Kenyában, Indiában, Kínában és Srí Lankán. A tea nagy részét filteres teaként értékesítik általában. Ebben az esetben gyakran keverik össze a teatípusokat. A koreaiak, japánok, kínaiak és bengáliak az elkészült ital színe után, a fekete teát "vörös teának" nevezik. Az erjesztés következtében a fekete teák, aromában gazdagok lesznek, ezáltal lesznek intenzív, malátás, testes ízűek és frissítőek.

  • India
  1. Assam
    - az asszámi tea általában tenger közelében nő
    - jellegzetessége a testességében, malátás ízvilágában, erős és élénk színében rejlik
    - az asszámi teát/asszámi taratalmú teát leginkább "reggeliző" teaként árulják
  2. Darjeeling
    - Ny-Bengál állam egyik városa
    - jelentése szószerinti fordításban: "a hely, ahol villámlik"
    - 3 változata létezik:
         első szedés - március közepén, a tavaszi esőzések után, világos színű, lágy aromájú
         második szedés- júniusban,  borostyános színű, enyhén muskotályos mellékízű
         őszi szedés - ősszel, az esős évszak után, enyhébb - kevésbé fűszeres ízű
  3. Sikkim
    - a Sikkim terület a csodálatos Himalája közepette található
    - 1000-2000 méterre a tengerszint felett
    - kézzel szedik, hogy megőrízzék a lágy, virágos, aranysárga ízt
    - első szedés - tavasszal - a kifinomult arany ital enyhén virágos izű édes utóízzel
    - második szedés - karakteres, robosztus, mámorító mégis könnyed és sima
    - harmadik szedés vagy monszun szedés - testes csésze tea, érett ízzel
    - végső szedés vagy őszi szedés - enyhén fűszeres teljes ízvilág, borostyán színe tökéletes lezárása a teák idejének
  4. Munnar
    - Egy testes, aranysárga likőrt képez főzésnél, mely frissítően élénk egy lehelletnyi gyümölccsel. Közepes tónusú illata a malátás kekszhez hasonlít.
  5. Kangra
    - Egyedi színű és ízű. Az egyedi karakterjegyeket a különleges földrajzi elhelyezkedésnek köszönheti.
  6. Nilgiri
    - A Nilgiri teát általában egy sötét, intenzív aromájú, illatos és ízes italnak írják le, amely a Nyugati-Ghátok déli részén terem. Tamilnáduban, a Nilgiris kerület hegységében termesztik.
    - Ismertető jelei közé tartozik, hogy nagyon aromás,közepes testességű egy sima,érett ízvilággal és egy enyhe édeskés (mármár gyümöolcsre emlékeztető) utóízzel. Nilgiriből készülnek a világ legfinomabb jegestái is; nem keserűek, nem felhősödnek be, és megmutatkozik a természetes édes ízjegy. 
    - Intenzív íze miatt tökéletes a teablendekhez

 

  • Srí Lanka
  1. Ceylon
    - "egy ajándék a világnak"
    - a július-szeptember közötti időszakban szüretelt teák a legjobb minőségűek
    - a kész Wuwo tea narancssárgás-vöröses, a tea gyűrűje aranyozottan fénylik (akárcsak egy korona)
      a kész Tingbula tea élénk vörös, frissítő ízű, enyhe virágos aromával
      a kész Nuwara Eliya tea világosabb színű, ízű és aromájú mint az előző kettő

 

  • Kína
  1. Keemun
    - kizárólag az Anhuj tartománybeli Qimen megyében termesztik
    - nevét a közelben található városról kapta
    - a terület a Sárga-hegy és a Jangce között helyezkedik el
    - számos változata ismert
    - virág jegyeit a magas tartalmú geraniolnak köszönheti
  2. Congou
    - a 19.században Amerikában és Európában elnevezett import tea
    - az akkori English Breakfast tea alapja
    - a szó ugyanolyan eredetű mint a "kung fu" szó
    - vékonyra és szorosra tekerték, a levél eltörése nélkül
  3. Lapsang souchong
    - néha "füstölt teának" hívják
    - különbözik a többi fekete teától, hiszen fenyőn füstölik
    - a hegyes Wuyi tartományból származik
    - a "souchong" a nagyobb, druvább levelekre utal, melyek az alsóbb ágakon találhatóak meg
    - Bohea teacsaládhoz tartozik (nem Oolong Dianhong )
  4. Dianhong
    - másnéven: Yunnan (vörös/fekete) tea - Yunnan régióból
    - megkülönböztető jele: levél bimbók, illetve "arany hegyük" a szárított teában
  5. Yingdehong
    - Yingde, Guangdong tartományból
    - gyakran hasonlít az Oolongra- kakaószerű az aromája,és a legtöbb kínai fekete teához hasonlóan édeskés az utóíze
  6. Jiu Qu Hong Mei (Vörös Szilva)
    - másnéven: Long Jing (Dragon Well) Fekete Tea
    - nevét az elkészült ital színéről kapta
    - legjobb szüretelési időszak a kínai Qing Ming fesztivál előtt van - általában 1 bimbót és 1-2 levelet szednek le
    - közepes borostyán színű, tiszta, édesen gyümölcsös ital
 
  • Taiwan
  1. Sun Moon Lake
    - Nantou megyében termesztik, a hegyek között, állandó hőmérsékleten, magas páratartalom mellett
    - a levelek aranyosan vöröse-barnák, szélesek, nyújtottak és enyhén csavartak
    - édes, enyhén mentolos ízű, ezáltal fogyasztása frissítő hatású
     
  • Korea
  1. Jaekseol (másnéven: madárnyelv)
    - Hadon megyében, Dél-Gyeongsang tartományban termesztik
    -aranyos-vörös színű, tiszta és édes ízzel

 

  • Nepál
  1. Nepali
    - különböznek mind megjelenésben, aromában és ízben is a többi fekete teától
    - 2 típus: ortodox, Crush-Tear-Curl (Zúzás-Tépés-Tekerés)
              ZTT: Assam tea egyik feldolgozási módja, alacsony, meleg és párás helyen termesztik, leginkább belföldi fogyasztásra, szüretelése hasonlít az orthodoxéhoz-ám ízben nem különböznek annyira
              Ortodox: géppel vagy kézzel tekerik a tealeveleket, 500-1000 méterrel a tengerszint magassága felett, 4 szüretelés szerint csoportosítják:
                      Első szedés: március 4.hetétől április végéig tart, a levelek lágyak, a kész ital halvány sárgás-zöld színű, könnyed ízű , drágább a többinél mivel különlegesebb, és a kereslete meghaladja a kínálatot
                      Másdoik szedés:: május második hetétől július utolsó hetéig tart. A második szedésre a levelek megerősödnek, az első szedéssel ellentétben, itt már megmutatkoznak a tea fő karakterességei. Szakértők szerint a második szedésből készülnek a legkíválóbb teák.
                      Monszun szedés:  másnevén "esős tea".Közvetlen a második szedés után keződik és tart egészen szeptember végéig. A monszun tea, a folyamatos esőzések miatt, intenzív, sötét és testes teát eredményez.
                      Őszi szedés: Általában októberben kezdődik és november végéig tart. Ez a szedés a tökéletes kombinációja a pézsmás ízvilágnak, savanykás aromáknak  és a borostyános színnek.

 

  • Törökország
  1. Rize
    - A Rize tartományban termesztik, a Fekete-tenger keleti partján,ahol enyhe az éghajlat sok csapadékkal és termékeny földdel. a főzése során mahagóni tealikőrt kapunk. Otthoni fogyasztás mellett fogyszthatjuk török kávézókban egy çaycı (tea-pincér) segítségével kicsi, keskeny üveg pohárból. Fogysztható erősen ("demli" sötét) vagy gyengén ("açık" világos). Hagyományosan répacukor kristállyal (toz şeker) vagy néhány kockacukorral (kesme şeker).