Menü

Menü

  info@superfoodfactory.hu   +36203889712

Blog

A zöld (nem fermentált) tea hasonlít a legjobban a frissen leszüretelt tealevélre. Egy apró hajtás, amely bőségesen tartalmaz a gyökéren keresztül érkező tápanyagokat és olajokat.  A zöld tea legfőbb, egyedi tulajdonsága a frissességében, és múlékony természetében rejlik. (Ne feledjük összesen 6-8 hónapig tárolható a zöld tea, utána elveszíti aromáját). Színét a szárítás során nyeri, ezzel megelőzve az oxidáció lehetőségét.
A legkiválóbb kínai zöld teákat, úgynevezett csinming előtti (április elejélre eső, "tavaszi ünnep előtti") jelzővel illetik.
A zöld tea különböző alakban is megjelenhet legyen az - lapos, finoman csavart, gombóccá gyúrt, csigaszerűen felpöndörödött, vagy akár tű alakú.

A zöld tea fajtái a termelői országonként változik.

 

  • Kína:
  1. Long Jing ("sárkány kút") - ez az egyik leghíresebb és legjobb minőségű tea
    - a többi zöld teával ellentétben ez a tea fermentálatlan
    - a jobb minőségű longjing többször is forrázható
    - Ezen belül még különböző teákat felsorolhatunk: pl: Anji Bai Cha, Zhu Ye Qing
  2. Gunpowder
    - a sodrás következtében tea golyók képződnek, ami által kevésbé lesznek érzékenyek a fizikai hatásokra, ezáltal tovább megőrzik a tea frissességét
      (vásárlásnál keressük a minél fényesebb golyókat, ami a frissebb teák jellemzője)
    - Ennek a teának is több változatát ismerjük: pl: Ceylon, Formosa, Pingshui
    - Számos más teát is hasonló módon sodornak össze, ezek nem összekeverendők

 

  • Japán:
  1. Matcha - a teacserjéket a szüeretelés előtt 1 hónappal lefedik, így az árnyékban lassabban nőnek, és magasabb lesz a thenin-tartalmuk. Mindemellett a növények elkezdenek nagyobb mennyiségben klorofilt adagolni a levelekbe, így adva nekik egy sötétzöld színt
    - aratásnál leszedik a leveleket óvatosan, majd gőzölés, szárítás, szitálás után a leveleket gránitmalomkövek között porrá őrlik
  2. Sencha ("gőzölt tea") - leggyakrabban fogyasztott tea Japánban
    - szüreti időtől függőeen különböző minőségben készülhet el - minél korábbi a szüret annál magasabb minőségű a tea
    - fukamusicsa (erős gőzölt sencha), hódzsicsa (pirított sencha), kabuszecsa (félárnyék alatt növő sencha),
  3. Bancha  ("közönséges tea") - senchahoz hasonló, csak idősebb levelekből
  4. Gjokuro ("nemes harmatcsepp") - árnyékos, fű illatú tea magas koffeintartalommal
  5. Egyéb teák: aracha (nyers zöld tea), funmacucha (instant őrölt tea), gabalong (magas gamma-aminosav tartalmú tea), kamairicha (sült tea), konacha, mecha,  sincha, tamarjokucha, tencha, genmaicha (zöld tea pörkölt rizsszemekkel)